El passat 23 de maig vam tenir el goig i el plaer d’escoltar i debatre més de 40 socis i amics del FEAEC tot “Reimaginant l’Educació” de la mà d’en Xavier Aragay. Si no vàreu poder venir, aquí teniu algunes de les idees que va compatir amb nosaltres.
Més que en una època de canvis, ens trobem davant d’un canvi d’època. Vivim desconcertats perquè no tenim les claus d’interpretació d’un món que no sabem cap on va.
Després de les diferents onades que ha viscut l’educació (les TIC, la qualitat, les competències … ), avui només tenim una cosa clara en la que tots estem d’acord: cal fer canvis.
Hem de fugir de les modes i mirar cap el futur: cal una visualització del futur que viuran els alumnes d’avui. Caldrà “deconstruir” l’educació, recombinar els seus elements per aconseguir que l’element central sigui el creixement personal dels alumnes i que els coneixements passin a ser un mitjà. Haurem de treballar coneixements bàsics però amb profunditat, que els alumnes es coneguin com són i com aprenen, que siguin creatius i, sobre tot, que es plantegin el sentit que té la seva vida.
Set són les característiques de la nova educació: 1) un alumne que és el protagonista del seu aprenentatge i que aprèn fent; 2) un professor que canvia el seu rol, allunyant-se de la seva disciplina i tendint a ser un desenvolupador de persones; 3) uns equips docents que són comunitats d’aprenentatge amb un treball cooperatiu i inter-disciplinar ;4) un aprofitament de l’aprenentatge entre iguals; 5) una visió integral de l’aprenentatge; 6) una avaluació al servei de l’aprenentatge; i 7) amb una avaluació efectiva de les innovacions.
El gran repte és canviar els marcs mentals, les creences, dels educadors. Per aconseguir-ho calen tres coses: 1) un acompanyament del professorat; 2) un canvi de cultura de tota l’escola; i 3) una administració educativa que posi el marc adequat, que més que intervenir creï les condicions per fer possible el canvi.
La transformació de l’escola és un procés d’ entre 3 i 6 anys que necessita: a) fer una aturada per prendre perspectiva; b) un lideratge educatiu obert, impulsor, distribuït, audaç … c) una veritable coalició interna per al canvi, una transformació organitzativa i cultural que implica professors, alumnes, famílies, …d) elaborar una carta de navegació, una estratègia i una metodologia de procés de canvi centrada en l’alumne i sostenible; i e) Somniar!
La recepta per al canvi: a) Tenir molt clar el perfil de l’alumne que volem; b) Establir quins són els continguts bàsics i essencials; i c) Donar autonomia als centres per a que estableixin les mesures a aplicar i avaluïn els resultats d’aquestes mesures.