
Aquest any el debat i la reflexió ha girat entorn de tres presentacions, per abordar el tema “Aprendizaje por proyectos y retos“.
Els companys d’Euskadi han explicat com la FP, mitjançant el Projecte Tknika (https://www.tknika.eus), es pot arribar a generar una dinàmica de col·laboració, adaptació i transversalitat de les matèries en un món on les capacitats professionalitzadores són els eixos principals. Els professionals docents inicien noves didàctiques que s’estenen a les diferents matèries per tal que l’alumnat vagi adquirint les competències de forma integral sota el plantejament de successius reptes.
L’experiència presentada per Catalunya destaca la importància de les variables a tenir en compte a l’hora d’implementació projectes. De com, en centres d’alta complexitat, les metodologies docents esdevenen clau per canviar actituds i valors en el treball per equips. Una dinàmica de treball, en aquest cas, focalitzada en una matèria i concretada en un instrument com a justificació de la transformació.
I, finalment, el FEAE d’Aragó ens fa reflexionar en el fet de què a l’escola rural, l’aprenentatge per projectes, esdevé una necessitat per al treball dels alumnes. La transversalitat dels diferents elements que entren en joc ho fa propici: aules amb pocs alumnes, diversitat d’edats i de nivells educatius.
Queda pendent el debat, en cada una de les organitzacions participants, sobre les variables clau que entre en joc en la implantació d’aquestes metodologies: disciplinarietat, interdisciplinarietat o transdiciplinarietat; nivell d’estructuració del projecte o repte; iniciativa i sistema de presa de decisions sobre la seva implantació; característiques contextuals del centre docent; característiques de la cultura corporativa del centre,…
Cal dir que, en els temps que vivim, el treball per projectes i el plantejament de fites són imprescindibles alhora d’educar les futures generacions de la nostra societat. En funció de la formar d’educar s’esdevindrà un model de ciutadans i ciutadanes diferents, en la mateixa mesura que una societat en transformació demanada noves formes per a l’educació.
I parlant de futur, en la cloenda es va anunciar que la propera VII Ronda Pirineus tindrà lloc a la primavera de 2019 a la ciutat aragonesa de Jaca.