Editorial F.66 – Art i Escola

Ja fa molts anys que “fer manualitats” hauria d’haver desaparegut del vocabulari i l’imaginari dels docents però la realitat ens diu que no és així. Malgrat els esforços que es fan des del Departament d’Educació i Formació Professional i les experiències reeixides que us presentem en aquest FORUM 66, l’art de qualitat, acabant el primer quart del segle XXI, encara no ha entrat a la majoria dels centres educatius catalans.

Els primers passos per revertir la situació ens el suggereix la Gemma Paris, artista i professora de la UAB reclamant la formació en educació artística per a tots els i les docents i la necessària incorporació de l’especialista en arts visuals a les escoles i instituts. El binomi cultura i educació fomenta el pensament crític i creatiu dels infants i joves i cal fermesa i decisió política per tal de fer-lo realitat.

Per la seva banda, Ester Forné, des del CESIRE, aprofundeix en la concepció de l’art com un element clau del desenvolupament integral dels estudiants i ens comparteix la necessitat que expressen els centres educatius d’un acompanyament continuat per assegurar la implementació efectiva de les arts.

La docent i responsable del programa educatiu del Gran Teatre del Liceu, Jordina Oriols, presenta diversos projectes impulsats per l’equipament i reivindica la necessitat d’establir vincles de col·laboració basats en la confiança entre les entitats culturals i els centres educatius; també destaca la importància de formar als docents com a agents de canvi co a peça clau per trobar art de qualitat a les escoles i instituts.

Carme Hoyas (CRAB), la Gemma París (UAB) i en Carles Giner (Institut Cultura Barcelona) ens expliquen els beneficis i organització dels espais “C” a Barcelona. Els impactes són molt evidents i representen una oportunitat tant per les institucions culturals com per la comunitat educativa… que faria falta per fer néixer espais d’aquest tipus per tot Catalunya?

Quan s’opta per fomentar l’esperit crític, la creativitat i la participació amb l’entorn a través de l’art sorgeixen ecosistemes com el de Ca N’Oriach i la Sala a Sabadell que ofereixen als joves espais de creixement i emancipació. Un projecte organitzat, una gestió planificada i un claustre compromès permet dur a terme aquest espais veritablement transformadors. L’equip de laSala, la Roser Farriol i la Yolanda Carrillo, professores del centre, ens expliquen com ho han fet possible.

Finalment, i contrastant amb algunes de les opinions prèvies, l’Olga Adroher i la Montse Payes caps de servei del Departament d’Educació i Formació Professional defensen amb arguments, dades i programes d’èxit l’activitat feta els darrers anys per tal que les disciplines artístiques, lluny de ser les “maries”, siguin fonamentals pel desenvolupament integral dels infants i joves de Catalunya, facilitant també oportunitats per a la formació i el desenvolupament professional en aquest àmbit.

Des del FEAEC creiem que l’impuls del pensament artístic als centres educatius no és una moda o quelcom que es fa de cara a la galeria, és el veritable motor d’una societat crítica, democràtica i creativa. Gaudiu de la lectura i FEM FÒRUM!

Eduard Mallol i Blanch President del FEAEC