Des del FEAEC volem, en primer lloc, desitjar a tots els socis i sòcies que us trobeu bé tant vosaltres com les vostres famílies. La pandèmia del COVID-19 està tenint efectes mai coneguts en les nostres vides, acostumades a funcionar amb certes rutines i amb un entorn, que ens permetia disposar de més temps per reaccionar. Ara tot ha esclatat i sobrevingut de manera brusca.
El primer fet objectiu que podem comprovar és l’entrega, compromís i voluntat del conjunt del professorat i de les escoles. Tot i això, la situació actual ens fa veure ara la rigidesa del sistema i la manca de flexibilitat en les estructures organitzatives de les escoles.
El símptoma més immediat és l’estrès que la majoria del professorat estem vivint a casa, intentant donar resposta al seguiment virtual de la nostra tasca i de l’aprenentatge dels alumnes. I ens adonem d’una evidència: no és el mateix l’escola presencial que l’escola virtual. No podem perdre l’oportunitat d’aprofitar els aprenentatges que ens està donant l’actual situació.
Però temps hi haurà per fer-ho. El més important ara és que no ens deixem arrossegar per un activisme frenètic que ens esgoti a nosaltres i als alumnes. Que el desig de no perdre el curs no provoqui desafectes entre nosaltres i els alumnes i les seves famílies. Podem imaginar la situació de les llars, afrontant la pèrdua d’un familiar o la por a perdre’l, la por a perdre la feina o les lògiques tensions relacionals d’un confinament. No cal afegir més tensió, obsessionant-se amb els deures escolars.
Ara, considerem que el més important és no perdre els vincles i els desigs d’aprendre. Cada etapa educativa té les seves prioritats i les seves exigències, però el que ha d’unir a totes en aquests moments és la cura per les persones en una situació d’estrès psicològic molt fort.
Des de les escoles, podem ajudar a que aquesta situació, començant per posar nosaltres mateixos i mateixes una actitud de calma i relativitzant la importància d’avançar el currículum o d’omplir hores amb deures. Intentem acompanyar i fer entendre que, ara per ara, el més important és el benestar personal i dels qui ens envolten.
Des del FEAEC volem enviar-vos molts ànims i coratge per a tothom, especialment als equips directius, gestors i administradors, en general, que han de dirigir en una situació inèdita.